Bollenboer in Nieuw Zeeland
Door: KauF
Blijf op de hoogte en volg Dave
01 Februari 2011 | Nieuw Zeeland, Wyndham
Na weer een dag hard werken vind ik eindelijk wat tijd om een nieuw verhaal te plaatsen. De afgelopen weken heb ik weer een heleboel meegemaakt. Mijn nieuwe avontuur begon met het halen van mijn vlucht richting Nieuw Zeeland. Het was een lange reis maar inmiddels ben ik al weer ruim twee weken aan het werk bij Triflor NZ en heb ik het hier meer dan erg naar mijn zin. Laat ik bij het begin beginnen en eerst wat meer over mijn laatste dagen in Australië vertellen. De laatste dagen in Widgee stonden vooral in het teken van wachten en genieten. Wachten tot het water begon te zakken en genieten van mijn eigen huisje en de verhalen van Graham die maar bleven komen. Iedere dag bedachten we weer een nieuw uitweg richting Sydney en bijna iedere volgende dag werd deze uitweg weer geblokkeerd. Busmaatschappijen reden nog steeds niet. De weg naar Brisbane was nog steeds afgesloten en zelfs de wegen in Widgee en omgeving stonden nog steeds onder water. Gelukkig na een aantal droge en zowaar zonnige dagen verdween het water langzaam maar zeker. Weliswaar bleef er een groot spoor aan vernielingen achter, maar de opluchting bij iedere Australiër was groot. Men kon boodschappen doen (zover supermarkten iets op voorraad hadden, ik ben in supermarkten geweest waar weinig meer te krijgen was, alle versproducten waren verkocht en er was zelfs geen pakje sigaretten meer te koop) en na een spannende maar vooral eenzame 2 weken ervaringen delen. De opluchting bij mij was erg groot toen een vriend van Graham het vliegveld aan de Sunshine Coast voorstelde. Tickets waren duur maar beschikbaar en de wegen waren vrij naar dit gebied, twee uur ten Westen van Widgee.
Zondagavond een leuke laatste dag gehad met Margaret, Graham en David (Margaret’s gehandicapte broer). Ik ben zelfs persoonlijk door ze bij de luchthaven afgezet. Na een korte vlucht richting Sydney zondagavond laat en een kort nachtje op een houten stoel op Sydney Airport vetrok op maandagochtend mijn vlucht richting Christchurch. De stad die de laatste maanden veel wordt getroffen door aardbevingen. Alhoewel ik hier maar een nachtje verbleef hoopte ik het beste, mijn enige ervaring met deze natuurramp in Griekenland twee jaar geleden is meer dan genoeg. Toen ik woensdag te horen kregen dat er zojuist een naschok van 4.1 in Christchurch was geweest, moest ik wel lachen. Het geluk houd maar niet op.
Aangekomen in Nieuw Zeeland moest er te veel worden geregeld. Normaal gesproken doen we alles in ‘No Worries’ tempo, dit betekend 1 ding te gelijk. Dit keer moest alles in een middag gebeuren, mijn visum was dan wel aangevraagd maar er moest nog meer papierwerk worden geregeld. Er moest een belastingnummer komen en een bankrekening worden geopend. Oude kleren waren niet in mijn backpack te vinden, laat staan werkschoenen, tevens moesten de toiletartikelen worden aangevuld. Wat ook niet onbelangrijk was een plek om te slapen. Na hooguit 30 minuten slaap op een klapstoel was ik wel weer toe aan een normaal bed.
Mijn vliegtuig landen om twee uur Nieuw Zeelandse tijd en om half 7 ’s avonds zat ik in een Irish pub aan een welverdiend biertje, alles was geregeld. De laatste foto’s zijn weer verstuurd richting Nederland, oude shirts opgepikt bij de dump en 2de hands winkel en een matrasje gescoord op de grond voor 13 dollar. Op maandagavond in Christchurch waren alle hostels volgeboekt en eindigde ik in een gymzaal met matrasjes, laten we het erop houden dat ik erg moe was en overal had kunnen slapen. De volgende dag vetrok mijn bus richting Invercargill waar ik werd opgepikt door Simco. Hapje eten en kennis gemaakt met Triflor NZ en mijn collega’s / huisgenoten. De meesten van jullie weten dat ik jarenlang heb gewerkt in de bollensector bij Triflor Nederland. Diverse vrienden werken hier nog steeds en ik mag nog steeds op zaterdagmiddag langskomen voor een biertje en ‘goed gesprek’. Verhalen over de welbekende zaterdagmiddag borrel en de legendarische kerstbrunch klinken bij menig moeder in de gemeente Niedorp nog steeds als muziek in de oren. Niels Witsmeer was vorig jaar nog actief in Nieuw Zeeland en Rob is ook dit jaar weer present. Eerlijk gezegd keek ik er best naar uit om mij weer tussen de Hollanders te begeven. Inmiddels ben ik alweer ruim twee weken werkzaam en kan ik niks anders dan toegeven dat ik het weer tref.
Hoewel ik eerder in Zweden een huis deelde met 4 Zweedse dames en in Turkije zelfs met 5 dames kan niets tegen de postoffice in Wyndham op. Dit achterlijke grote huis deel ik met 5 Nederlandse knapen, allen uit de Noordkop. Vier jongens van de landbouwschool in Hoorn en een mede backpacker uit Schagen. In de afgelopen twee weken is er zo veel gelachen en gewerkt dat ik mijzelf afvraag of dit beide wel gezond is. Sinds dag 1 hebben we allemaal een bijnaam en gezamenlijk besloten dat we geen regels hebben in huis. Samen met ‘Boutjelos’, ‘Bertus Balzak’, ‘Smalle’, ‘Skilder’ en ‘Swans’ is werken in Nieuw Zeeland een groot feest. Hoewel werkweken van 80 uur de normaalste zaak van de wereld zijn worden er in de vrije uurtjes genoeg biertjes genuttigd en sterke verhalen verteld. Heerlijke Nederlandse humor en abnormale dingen doen. Boodschappen doen we standaard op zondagavond; 60 eieren, 30 broden, 18 liter sinnasappelsap, 2 potten pasta en pindakaas en een doos boter van 4 kilo. De caissière bij de lokale supermarkt kijkt raar op. Geloof me als je de week erop met precies dezelfde producten aankomt zetten omdat alles alweer op is heb je zelf de grootste lol.
Verder houden we van lekker eten. Iedere avond wordt er geweldig voor ons gekookt op het bedrijf en in het weekend gaan we standaard uit eten. Diverse stapavonden in de lokale pub zijn dingen waar je een week naar uit kan kijken, des te meer geniet je wanneer je met ze allen gezellig in een lege kroeg zit.
Mijn lange blonde haren en meestal verzorgde uitstraling hebben mij inmiddels een nieuwe bijnaam opgeleverd. Tegenwoordig ga ik niet meer als Kauf door het leven, in Nieuw Zeeland heet ik Surfdude. Al zittend op mijn heftruck geniet ik hier iedere minuut, ik heb een nieuwe verslaving te pakken. De komende weken staan er genoeg leuke uitje op de planning, tevens wil ik een aantal weken door Nieuw Zeeland reizen. Hoe, wat en wanneer zijn op dit moment niet belangrijk en dan ook niet aan de orde. Ik heb het hier onwijs naar mijn zin en we zien het allemaal wel.
In sluit dit verhaal graag af met een notitie waar ik niet trots op ben maar toch graag met jullie deel. In mijn eerste week had ik de ‘quote van de week’ al te pakken. Spelletjes, weetjes en raadsels zijn hier aan de orde van de dag. Triviant is hot en als wijsneus dacht ik wel even een goede eerste indruk achter te laten. Met ‘Geography is more my thing’ en vervolgens een week lang op iedere vraag die men aan mijn stelde het antwoord schuldig te blijven was mijn eerste indruk absoluut niet sterk!
Er zijn talloze dingen die ik meer uitgebreid kan vertellen maar zoals wel vaker zeggen foto’s meer dan duizend woorden.
Ik hoop dat jullie de Nederlandse winter nog een beetje overleven?
Ik denk aan jullie.
Dave / Surfdude
Ps. Ons motto; ´What happens on the island, stays on the island´
01 Februari 2011 - 11:17
Roos:
haha we lezen net je bericht en niels is een vriend van Dionne (school)
Dus doe m maar de groetjes!
Have fun! xxx -
01 Februari 2011 - 12:03
Oma Buis:
Hoi Dave,geweldig om weer wat van je te horen,ik geniet steeds weer van je reisverslag,je vroeg je af of het gezond was wat je doet maar lachen is nog steeds het allerbeste in je leven wat je kunt doen neem dat van mij aan.Ik ben blij dat je toch nog in nieuw Zeeland kon komen, Ik kreeg van iemand een mail uit
australie nou dat zag er niet best uit, och je ik krijg weer een rood streepje weer verkeerd maar je begrijpt het wel.Ik ben nu aan het suddervlees bakken ik moet voor Cees en Margriet hasche maken die komen morgen eten altijd gezellig verder gaat het weer zijn gang hier, ik zal blij zijn als het weer een beetje zonniger wordt daar zal jij geen last van hebben.Dave ik kijk uit naar je volgende verslag geniet van het leven in Nieuw Zeeland dikke knuf Oma Buis -
01 Februari 2011 - 12:34
Annika:
Eindelijk weer een verhaal van je! was zo benieuwd hoe het met je was, nu gelukkig weer een beetje op de hoogte!
Dikke kus je zusje -
01 Februari 2011 - 14:26
Black Pearl:
Hej Dave,
Fijn om te lezen dat je aangekomen en well bent in NZ! Was nogal spannend! Ik kreeg van de week een berichtje van een vriendin dat Brisbane (die kant op) ook nog een een paar keer getroffen was door de Cycloon Tascha... Hmmm? Vroeg me hard of je dus inderdaad al veilig weer verder was gegaan met de trip! Top om te lezen dat je het goed maakt en het zooooo naar je zin heb! Ik zit momenteel in Zweden :-D! Niceeee nog best koud hier maar wel ergg gezelliggg... Nou aapie veeel plezier en geniet ervan en tot je volgende avontuur en/of fb weer!
Dikkke kus Tascha -
01 Februari 2011 - 14:59
Tuuk Vd Meer:
Mooi verhaal dave, doe Robbel de groeten -
03 Februari 2011 - 21:26
Mam:
Dave, wat ben ik blij dat je veilig in
N-Z zit. Wat vreselijk voor alle getroffen mensen in Queensland en nu weer met orkaan Yasi, wat een toestand !! Beter in de bollen op het land, als golven van 10 meter hoog op je surfplankie.....
X x Mam -
06 Februari 2011 - 12:20
Buissie:
He,lekker ding wat heb je toch een waanzinnige verhalen iedere keer!!
Schiet zelf ook gewoon steeds in de lach als ik je verhalen en foto's zie.
Nog super bedankt voor je kaart,hij kwam echt precies op me verjaardag...zooo gaaf!!!
Nou,heel veel plezier nog scheet,maar dat zal wel lukken denk ik.
Dikke kussen,cees en grietje -
06 Februari 2011 - 15:04
Jolanda En Wim:
Bedankt voor je leuke kaart, die alweer een paar weken binnen is... nog even 2,5 wk wachten en dan idd bowlen met de fam Miltenburg.
Leuk je verhaal weer te hebben gelezen, gaaf!! Echt iets dat je nooit meer zult vergeten, al die gebeurtenissen en heerlijk geen regels in huis met 5 mannen... hoe zal dat eruit zien ;)
We kijken nog even samen naar je foto's en zien je volgende verslag weer tegemoet.
Veel plezier nog!!
xxx jo en wim -
07 Februari 2011 - 12:10
Tante Nel:
Hallo, Surfdude
Wat fijn weer wat van je te horen, hier een weekend van storm achter de rug, wat wordt je daar onrustig van! Leuk dat je werk en je vrienden je goed bevallen, en weer lekker wat geld in 't laadje.Wij hebben ook leuk nieuws want niet alleen jij bent reislustig maar wij ook. Wij gaan namelijk met Peter en Lianna naar TANZANIA EN ZANZIBAR,
tof he, erg veel zin in.Ik blijf erbij dat je het fantastisch doet aan de andere kant en wens je wederom heel veel plezier en pas goed op jezelf!!! XXXX -
08 Februari 2011 - 21:17
Gijs Aka. Thomas:
Kauf..
Mooi verhaal weer, altijd weer leuk te horen wat je meemaakt. Jij surfdude?? Wat ben ik dan wel niet ;) ?
Wij hebben hier vandaag de eerste soort lentedag gehad, was wel weer effe lekker.
Veel plezier en doe de groeten aan Rob! -
13 Februari 2011 - 15:40
Lindsay:
Hey Dave, ik kreeg je webadres van je moeder, ik was erg benieuwd naar jouw reisverhalen :-).
Ik dacht ik lees wel een beetje tussen de regels door omdat ik natuurlijk veel verhalen achterloop, maar je schrijft zo leuk dat ik ze net allemaal (!) met veel interesse heb zitten lezen :-D. Superleuk om weer wat over Australie te horen en over jouw ervaringen te lezen. Ik ben op bijna al die plaatsen geweest en herken heel veel wat je schrijft over het backpackersleven en de 'echte Ozzies' :-) Heel grappig! Alleen jammer dat je op de site alleen de foto's bij het huidige verhaal kan zien, had de rest ook graag bekeken ;-)
Bijzonder leuk om foto's te zien van the old postoffice, de kantine en schuur van Triflor NZ en ik herkende zelfs de meiden op de uitgaansfoto (die ik OOK herken - 'terras' van de Edendale Pub toch?? ;-)) Doe de groetjes aan Sandy, Stef en Erik enzo! Ik heb er een jaar geleden een onwijs leuke tijd beleefd, ik geloof dat jij dat nu ook zeker doet: keep that up! :-)
Groetjes Lindsay, je buurmeid.